Stimulace zraku

26.09.2011 14:27

Po narození Adámka a sdělení všech diagnóz jsme se rozhodla, že budu bojovat za jeho zdraví ze všech sil. Po čtyřech operacích, které Adámek prodělal v průběhu prvního půl roku jeho života jsme konečně mohli začít pracovat s jeho zrakem. Jelikož byl ležící a jeho ručičky a krk byli tak ochablé, že bylo nemyslitelné, aby si držel hračky a stimuloval hrou, vymyslela jsem stimulační hrazdičku, která je určena pro děti s oční vadou, ale nejen pro ně. Tuto hrazdičku můžou používat i novorozenci pro správný vývoj zraku.

 

     Hrazdička (obr.č.1) je látková (molitanová), může se přivázat na postýlku, sedačku, kočárek. Má vyměnitelné ozdoby, které jsou různých tvarů a motivů. Hrazdička je zvuková (rolničky). Má černo-bílé provedení. Adámek může stimulovat zrak, i když u něj zrovna nejsem. Dají se na ní položit i světelné desky, které pomáhají k stimulaci a osvětlení hrazdičky (obr.č.2). Hrazdička je vyrobená. HRAZDIČKA se 4 ks ozdob + 2 ks na výměnu stojí 325,-Kč + poštovné.
     V této době jsme začali řešit i pohyb, kdy jsem se snažila Adámka motivovat černobílými hračkami, ale musela jsem je uzpůsobit, aby je udržel v ručičce. Vyrobila jsem posilovací činky malé (obr.č.3) - Posilovací činka slouží ke stimulaci zraku, ale také k rozvoji hmatu a vývoji sluchu. Hračka je zvuková (rolnička). Látková, molitanová, tudíž si s ní miminko neublíží. Je lehoučká do ručičky a úzká, rozvíjí jemnou a hrubou motoriku dítěte. Vhodná pro hypotonické děti, které se potřebují naučit otevírat pěstičku a uchopovat hračky. Délka je 12,5 cm, šířka 3 cm.Cena činky je 85,-Kč + poštovné. A velké (obr.č.4) -Posilovací činka slouží ke stimulaci zraku, ale také k rozvoji hmatu a vývoji sluchu. Hračka je zvuková (rolnička). Látková, molitanová, tudíž si s ní miminko neublíží. Je lehoučká do ručičky a úzká, rozvíjí jemnou a hrubou motoriku dítěte. Vhodná pro hypotonické děti, které se potřebují naučit otevírat pěstičku a uchopovat hračky. Je o něco širší a větší než činka č.1, je vhodná pro děti, které už udělali nějaký pokrok. Délka je 16 cm, šířka 3 cm. Cena činky je 125,-. Když byl Adámek schopen udržet činky, začali jsme posilovat vzepření ručiček. Přišel na řadu posilovací válec (obr.č.5) – posilovací válec je černobílý, molitanový. Slouží ke stimulaci zraku, ale také k rozvoji hrubé a jemné motoriky, díky válci se snažíme dát Adámka na čtyři a docela se nám to daří. Cena posilovacího válce o pr.10 cm je 265,-Kč + poštovné.

     Dnes je Adámek ve fázi, kdy celé dny tráví na bříšku, museli jsme improvizovat. Světelné desky, které jsme pokládali na stimulační hrazdičku jsem postavila do ohrádky a nalepila na ně dílečky ze stimulační hrazdičky(obr.č.6). Adámka to nutí se plazit, zvedat hlavu a ručičkou si dílečky sundávat. Před touto fázi jsme ještě hodně používali houpátko, kde jsem mu dávala také desky s dílečky a on si je sundával (obr.č.7).

     Díky těmto hračkám můžu nechat Adámka vesele stimulovat a já stíhám běžnou práci v rodině, jako je žehlení, vaření, uklízení a jiné.

Veškeré informace o našem Adámkovi, ale i hračky, otázky, informace, pomoc a porozumění najdete na našich internetových stránkách www.katarakta-hypotonie.webnode.cz.

—————

Zpět


Kontakt

Janeta Svobodová, DiS.


Anketa

Znali jste význam slova katarakta a hypotonie, než jste přišli na naše stránky?

ANO
91%
1 559

NE
9%
148

Celkový počet hlasů: 1707


Cd

      Dekujeme tete Dagmar za deku z lasky pro Adamka a polstarek pro Kubu.


DĚTSKÉ OKLUSORY

!!!Maminky pozor!!!.

     K dětským oklusorům výrobce dodává samolepky, které se lepí z vrchu, zřejmě pro dobrou motivaci dětí. Musela jsem je nalepit, jelikož si to můj starší syn přál, ale pozor Adámkovi je 8 měsíců a samolepku si pořídil odlepit a strčit si ji do pusy, začal se kuckat a rychlým zásahem mého manžela se naštěstí nic hrozného nestalo. Nalepila se mu na hořejší patro a museli jsme ji odlupovat. Je to velice nebezpečné. Lépe tyto samolepky nenalepovat, hlavně u malých dětí.

 

 


Náš Adámek je šikula, zlomil brýle za 2000,- a to mají být nerozbitné.

Adámek si s tou zlomenou nožičkou málem vypíchnul očičko, jsou nebezpečné.